Pacjent - przycisk
pole pod menu
Zakupy - przycisk
Partner - przycisk
Przejdź do treści

Zakwaszenie

Zakwaszenie organizmu. Składniki zawarte w poniższych produktach wspomagają utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej
* - produkt dostępny w ofercie globalnej Calivita International. Lista produktów firmy Calivita ma charakter informacyjny! Przedstawia najodpowiedniejsze suplementy wspierające funkcje organizmu w przypadku danej dolegliwości. Niektóre przedstawione produkty Calivita nie powinny być stosowane jednocześnie. Informacje tu zawarte służą wyłącznie do celów informacyjnych i nie zastępują diagnozy, konsultacji lekarskiej czy farmakologicznego leczenia.

Zakwaszenie organizmu


Temat zakwaszenia organizmu przeżywa dziś prawdziwy boom. Jednak to właśnie wielki przepływ informacji jest często przyczyną tak dużej liczby fałszywych danych. Dlatego równie ważne jest, aby trafne informacje dotarły do ​​ludzi, ponieważ tylko znajomość odpowiednich informacji może pomóc w skutecznej walce z tym zjawiskiem.

Kwasy powstają podczas rozkładu spożywanego przez nas pożywienia, na skutek działania hormonu stresu, na skutek nadmiernej aktywności fizycznej, w wyniku niektórych chorób - na przykład cukrzycy i chorób nerek. Kwasy te obciążają organizm, ponieważ bezpośrednio zaburzają sposób działania komórek. Zbyt dużo kwasu będzie odczuwane bardzo szybko przez zmniejszenie uwagi, niepokój i drażliwość, a później problemy mogą stać się poważniejsze. Uważa się, że nadmierne i długotrwałe zakwaszenie jest odpowiedzialne za rozwój alergii, trądzik, zapalenie okrężnicy, bóle głowy, uszkodzenia naczyń krwionośnych, stawów i tak dalej. Zakwaszenie komplikuje i osłabia pracę gruczołów wydzielania wewnętrznego - tarczycy i nadnerczy, utrudnia odchudzanie, jest czynnikiem ryzyka osteoporozy, prowadzi do zlepiania krwinek utrudniając przepływ składników odżywczych i tlenu do komórek.

Komórki ludzkiego ciała mogą prawidłowo funkcjonować tylko przy określonym pH.

Na szczęście wartości te są praktycznie stałe, ponieważ organizm posiada kilka mechanizmów pomagających mu w utrzymaniu równowagi i zapobieganiu skrajnym zmianom tych wartości. Takie mechanizmy to oddychanie, tzw. układy buforowe w płynach ustrojowych i dobór jonów wodoru w nerkach, podczas których zmiany wywołane reakcjami chemicznymi są równoważone przez dobór bardziej zasadowego lub bardziej kwaśnego moczu. Jeśli z jakiegoś powodu dojdzie do naruszenia pH, wpłynie to na funkcjonowanie organizmu i doprowadzi do kwasicy (zakwaszenia) lub zasadowicy (alkalizacji). Ciało ludzkie może przez długi czas rekompensować taką sytuację i prawie nie wpływa to na jego funkcjonowanie. Zakwaszenie na początku nie ma widocznych objawów wynikających z samokompensacji, dlatego ani my, ani lekarz przez dłuższy okres czasu nie zauważymy tego problemu.

Wpływ diety na zakwaszenie organimzu

Niestety, obecnie ludzie mają skłonność do nadmiernego zakwaszenia. Dzięki nawykom żywieniowym ludzie wolą dziś żywność kwasotwórczą. Wbrew powszechnemu przekonaniu zakwaszenia nie powoduje spożywanie kwaśnej żywności, ale żywności, która w procesie degradacji wytwarza więcej kwasu. Są to różne rodzaje mięsa, sera, jajek, tłuszczu, miękkiego - białego pieczywa, słodyczy, makaronów, roślin strączkowych, większość przekąsek (takich jak czekolada i ciastka), napoje gazowane i niektóre produkty, które mogą powodować uzależnienie (alkohol, kawa).

Czy możesz obliczyć, ile spożyłeś tych pokarmów w zeszłym tygodniu?

Wpływ stylu życia na zakwaszenie organizmu

Chociaż nieodpowiednie odżywianie jest najczęstszym czynnikiem zakwaszenia, to bardzo ważny jest też styl życia.
Palenie (smog!) wywołuje silny efekt zakwaszenia. Równie istotnym czynnikiem jest przewlekły stres. Należy też wspomnieć o wysiłku fizycznym jako o czynniku zakwaszenia nie tylko braku ruchu, ale nadmierny wysiłek fizyczny, a także nieregularne ćwiczenia. Tłumaczy się to tworzeniem się kwasu mlekowego w mięśniach z powodu braku tlenu, co objawia się napięciem mięśni. Podobnie mogą działać niektóre leki.

Jak rozpoznać zakwaszenie organizmu?

Aby zrekompensować nadmierne zakwaszenie, organizm wykorzystuje systemy kompensacyjne - buforowe, w których najważniejszą rolę odgrywa wapń. Organizm pobiera wapń przede wszystkim z kości (!). Dlatego widoczne są pewne objawy fizyczne, takie jak:

  • ciągłe zmęczenie, wyczerpanie, letarg;
  • niepokój, depresja;
  • stres:
  • zmniejszona koncentracja
  • zmniejszona odporność na choroby i tak dalej.

Zjawiska te są dobrze znane większości ludzi. Ich przyczynę można łatwo rozwiązać, zmieniając styl życia! Wiele możemy zrobić, aby osiągnąć i utrzymać właściwą równowagę kwasowo-zasadową. Miliardy ludzkich komórek, które tworzą ludzkie ciało, są lekko zasadowe. Należy utrzymywać ich zasadowość, aby działały prawidłowo oraz były zdrowe i aktywne. Bardzo ważnym czynnikiem jest żywność zasadowa, w szczególności minerały, zielona żywność bogata w chlorofil i oliwę z pierwszego tłoczenia (oliwka, len ...). Konieczne jest zwiększenie spożycia produktów alkalizujących (jogurt i inne fermentowane produkty mleczne, warzywa (z wyjątkiem roślin strączkowych), ziemniaki, czosnek, grys kukurydziany, kiełki pszenicy, owoce (jabłka, winogrona, daktyle, cytryna, kokos, awokado, grejpfrut) , migdały itp.) i regularne umiarkowane ćwiczenia, a także stosowanie technik przezwyciężania stresu.

Jak wygrać z zakwaszeniem czyli sprawdzone sposoby na odkwaszanie organizmu

Co można zrobić, aby pomóc organizmowi wydalić nadmiar kwasu i niektórych naturalnych substancji:

Chlorofil - Twój alkaliczny przyjaciel


Płynny chlorofil jest bogaty w aktywny składnik - chlorofilinę, która pomaga alkalizować, ale także usuwać toksyny z organizmu. Chlorofil jest naturalnym środkiem alkalizującym, ponieważ zawiera wolne elektrony, a ze względu na swoje podobieństwo do ludzkiej hemoglobiny, może wiązać tlen i dostarczać go do tkanek, co zwiększa efekt alkaliczny. W ten sposób chlorofil pomaga w odnowie komórkowej i odmładzaniu organizmu.

Zjonizowana woda alkaliczna

Woda alkaliczna jest najszybszym działającym środkiem alkalizującym, ponieważ wchłania się prawie natychmiast i znacznie łatwiej przechodzi przez pory błony komórkowej. Woda alkaliczna jest stosowana w Japonii do leczenia wielu chorób. Zamiast kawy rano i wina wieczorem zaleca się pić wodę jonizowaną! Aquarion to filtr i jonizator wody najnowszej generacji, który ma unikalne właściwości: separację alkalicznej wody mineralnej! Spożycie dziennie 1-3 litrów wody alkalicznej zamiast zwykłej czy źródlanej pozwala nie tylko zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na płyn, ale także zachować równowagę pH!

Suplementy diety

Suplementy diety zawierające chlorofil i minerały alkaliczne również wspomagają usuwanie kwaśnych substancji. Tutaj możemy wspomnieć o Green Care i Spirulinie.
Minerały są niezbędne dla aktywności elektrycznej organizmu i alkalizacji. Największy zakres i bogactwo związków alkalicznych znaleźć można w płynnej formule Ocean 21. którego składniki ziołowych i mineralne działają alkalizująco i odtruwająco. Oprócz ponad 50 minerałów, zawiera ona ponad 200 cennych składników, które mają korzystny wpływ na ogólny stan zdrowia. Warto wspomnieć też o innych formułach Power Mins, MagneZi B6 czy Calcium Magnesium PLUS, w skład których wchodzą mikroelementy, które przyczyniają się do odpowiedniego zaopatrzenia organizmu w pierwiastki alkaliczne.

Żywność alkaliczna

Żywność alkaliczna - to przede wszystkim owoce i warzywa, ponieważ są one bogate w potas, sód, magnez, wapń.

Podsumowując, aby wygrać z zakwaszeniem staraj się znaleźć równowagę! Akceptując te wskazówki, już zrobiłeś krok w kierunku lepszego i zdrowszego życia, co może mieć korzystny wpływ nie tylko na Twoją kondycję fizyczną, ale także na ogólne samopoczucie!





Oferta
Informacje
Wróć do spisu treści