Glycine soja – Soja
Soja, z rodziny Fabaceae – Motylkowate, pochodzi ze wschodniej Azji, jednak nigdy nie znaleziono jej w stanie dzikim. Występuje również na obszarze Amur-Ussuri, północnych Chinach, na Tajwanie oraz w Korei i Japonii. Soja jest jednoroczną krzaczastą rośliną, wijącą się lub wyprostowaną. Łodyga i liście są gęsto pokryte kosmkami. Liście są trójlistkowe. Kwiaty są małe, niepozorne, krótko-szypułkowe, wyprostowane, zebrane w pachwinach. Surowcem są lecytyna sojowa wyekstrahowana z ziaren soji, olej sojowy i nasiona soji. Surowiec zawiera fosfolipidy (w szczególności fosfatydylocholina, fosfatydyloetanoloamina, fosfatydyloinozytol), olej tłusty, steroidy (fitosterole) oraz izoflawony: genisteinę, daidzeinę, biochaninę A, glicyteinę, formononetynę i prunetynę. Najsilniejsze działanie estrogenne wywiera genisteina. Najważniejsze działania genisteiny indukcja apoptozy, indukcja różnicowania, inhibicja proliferacji komórkowej, modulacja cyklu komórkowego, efekty antyoksydacyjne, odwrócenie oporności wielolekowej na leki przeciwnowotworowe, inhibicja angiogenezy, hamowanie funkcji osteoklastów, hamowanie pobudzenia i proliferacji limfocytów, stabilizacja komórek i łagodne właściwości przeciwzapalne. Zważywszy na wszystkie te efekty genisteiny, nic dziwnego, że istnieje przynajmniej kilka zaburzeń, w których genisteina można być zastosowana. Dlatego ostatnie badania skupiają się na zastosowaniu tego naturalnego izoflawonu w profilaktyce jak i leczeniu następujących chorób: nowotwory, postmenopauzalna utrata kości i osteoporoza, choroby sercowonaczyniowe, menopauza oraz inne choroby takie jak rodzinne chroniczne krwawienie z nosa; zwłóknienie torbielowate; alergie.