Soja - opis rośliny, występowanie, stosowanie - Glycine soja

plantacja soji
ziarna soji
soja
Przejdź do treści

Soja - opis rośliny, występowanie, stosowanie

Glycine soja

Glycine soja

syn. Glycine max

Nazwa Polska: Soja


Systematyka:
Królestwo
  Podkrólestwo
     Gromada
        Podgromada
            Klasa
               Podklasa
                  Rząd
                     Rodzina
                        Rodzaj
                           Gatunek
Plantae – Rośliny
Tracheobionta
Spermatophyta – Nasienne
Magnoliophyta – Okrytonasienne
Magnoliopsida – Dwuliścienne
Rosidae
Fabales
Fabaceae – Motylkowate
Glycine Willd. – Soja
Glycine soja Sieb. & Zucc. – Soja
(źródło: http://plants.usda.gov/classification/)
Jak wygląda Soja
OPIS ROŚLINY:

Części lecznicze

Surowcem są lecytyna sojowa wyekstrahowana z ziaren soji, olej sojowy i nasiona soji.

Kwiaty i owoce

Kwiaty są małe, niepozorne, krótko-szypułkowe, wyprostowane, zebrane w pachwinach w 3 do 8 kwitnących gron. Listki kielicha są kształtu dzwonka lub rurkowato-dzwonkowate i nieco dwuwargowe. Korona kwiatu jest zwykle purpurowa, tylko trochę lub wcale nie przewyższająca kielicha. Pręciki są jednowiązkowe lub dwuwiązkowe. Szyjka słupka jest gładka. Strąk jest podłużny lub prostokątny i wciśnięty pomiędzy nasiona. Strąk otwiera się wzdłuż przegrody. Zawiera 2 do 4 nasion, które są prostokątno-owalne, białe, żółte lub czarno-brązowe.

Liście, Łodyga i Korzeń

Soja jest jednoroczną krzaczastą rośliną, wijącą się lub wyprostowaną. Łodyga i liście są gęsto pokryte kosmkami. Liście są trójlistkowe, listki są duże, owalne, całobrzegie i, w szczególności na brzegach i na żeberkach dolnej powierzchni, omszone.
Zdjęcia z natury
Występowanie i historia

Występowanie

Glycine soja (syn. Glycine max) pochodzi ze wschodniej Azji, jednak nigdy nie znaleziono jej w stanie dzikim. Występuje również na obszarze Amur-Ussuri, północnych Chinach, na Tajwanie oraz w Korei i Japonii.

Produkcja

Lecytyna zawiera mieszaninę fosfolipidów z nasion soi i jej przetworów. Olej sojowy z pierwszego tłoczenia jest mieszany z 2% wody w temperaturze 60° do 80° C. Po okresie spulchniania jest ona oddzielana przez odwirowanie a pastę lecytynową odparowuje się w 100° C w próżni dopóki pozostałość wody nie wynosi 0,2 do 0,8% (Gruenwald J. i inni, 2000).
Copyright Pharmavita 2017
Wróć do spisu treści