Dzięgiel chiński
Dzięgiel jest rośliną z rodziny Apiaceae – Baldaszkowate. Rośnie dziko w wielu rejonach Azji. Najlepiej rozwija się w wysokich, chłodnych, dających dużo cienia górskich lasach południowych i zachodnich Chin. Ze względu na właściwości lecznicze jest uprawiany w Chinach (Angelica sinensis) i Japonii (A. acutiloba). Jest to roślina, której puste w środku łodygi osiągają wysokość 2,5m i są zwieńczone białym kwiatostanem. Surowcem leczniczym jest wysuszony korzeń A. sinensis (syn. A. polymorpha).
Dong quai
Nazwa dong-quai oznacza „właściwy porządek”. Dzięgiel jest używany w Chinach od tysięcy lat i jest ceniony tak wysoko jak żeń-szeń. W tradycyjnej medycynie chińskiej wierzy się, iż korzeń dong quai przywraca w organizmie właściwy porządek przez odżywienie krwi i pomaga w zharmonizowaniu energii życiowej. Dzięgiel chiński jest tradycyjnie stosowany jako środek zapewniający prawidłową czynność macicy i regulujący miesiączki. Rozszerza też naczynia krwionośne, dzięki czemu zapewnia lepsze ukrwienie różnym narządom. Trudno ocenić skuteczność dzięgla, ponieważ najczęściej jest stosowany w połączeniu z innymi ziołami. Dzięgiel chiński jest tradycyjnie stosowany w leczeniu dolegliwości miesiączkowych i związanych z menopauzą. Twierdzi się, że reguluje on nieregularne cykle, łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, bóle menstruacyjne i uderzenia gorąca towarzyszące menopauzie.