Pharmavita | Certyfikowane produkty naturalne

DE | EN | PL

Jak wygląda Lukrecja gładka

Opis rośliny – Jak wygląda Lukrecja gładka, systematyka, występowanie, stosowanie, historia

Glycyrrhiza glabra
 
Glycyrrhiza glabra
 
Nazwa polska: Lukrecja gładka

Systematyka Glycyrrhiza glabra

Systematyka:

Królestwo

  Podkrólestwo

     Gromada

        Podgromada

            Klasa

               Podklasa

                  Rząd

                     Rodzina

                        Rodzaj

                           Gatunek

Plantae – Rośliny

Tracheobionta

Spermatophyta – Nasienne

Magnoliophyta – Okrytonasienne

Magnoliopsida – Dwuliścienne

Rosidae

Fabales

Fabaceae – Motylkowate

Glycyrrhiza L. – Lukrecja

Glycyrrhiza glabra L. – Lukrecja gładka

(źródło: http://plants.usda.gov/classification/)

Jak wygląda Lukrecja gładka - wygląd Glycyrrhiza glabra

Jak wygląda Lukrecja gładka
 

OPIS ROŚLINY:

Części lecznicze

W lecznictwie wykorzystuje się korzeń lukrecji – Glycyrrhizae radix (syn. Liquiritiae radix). Surowcem są okorowane korzenie wraz z rozłogami. Barwę mają cytrynawożółtą, powierzchnię szorstką i włóknistą, smak słodki lekko palący.
 
Glycyrrhiza glabra L.
Glycyrrhiza glabra L.

Kwiaty i owoce

Kwiaty barwy liliowej, zebrane w długie grona, wyrastają z kątów liści. Roślina kwitnie od czerwca do sierpnia. Owocem jest strąk.
 

Liście, Łodyga i Korzeń

Bylina o wzniesionej łodydze, 1-1,5 m wysokości. Liście nieparzystopierzaste, złożone z 9-17 jajowatych, ostro zakończonych listków barwy ciemnozielonej. System korzeniowy silnie rozwinięty, składa się z głównego korzenia palowego i odchodzących od niego korzeni bocznych długości nawet kilku metrów. Z pąków szyjki korzeniowej wyrastają silnie rozgałęzione rozłogi 3-4 m długości, z których wybijają nowe pędy.

Zdjęcia Glycyrrhiza glabra

Zdjęcia z natury jak wygląda Lukrecja gładka

Występowanie i historia Glycyrrhiza glabra

Występowanie i historia
 

Właściwości

Korzeń lukrecji ma smak słodki, lekko palący.
 

Występowanie

W stanie dzikim roślina występuje w środkowej i zachodniej Azji, gdzie często jest uporczywym chwastem na plantacjach bawełny. Od dawna uprawiana jest na południu Europy, w Azji Mniejszej i Afganistanie. Obecnie największe plantacje znajdują się na terenie byłego Związku Radzieckiego, Hiszpanii, Włoszech, Turcji i Syrii. W Polsce wprowadzona do uprawy po II wojnie światowej.
 

Aspekty historyczne i tradycyjne stosowanie

Rodzajowa nazwa rośliny wywodzi się z języka greckiego glykos – słodki i rhiza – korzeń, co wiąże się ze słodkim smakiem korzenia, nazwa gatunkowa – glabra – gładki odnosi się do nasion, które u tego gatunku mają gładką powierzchnię.
 

Produkcja

Zbiór korzeni przeprowadza się po 3-4 latach wegetacji, jeżeli roślinę rozmnaża się wegetatywnie – a po 6-7 latach, jeżeli rozmnaża się z nasion. Główna masa korzeni znajduje się na głębokości 20-40 cm. Korzenie kopie się późną jesienią lub bardzo wczesną wiosną przed rozpoczęciem wegetacji. Wykopane korzenie płucze się i suszy w temperaturze 35°C, a następnie okorowuje (Rumińska A. i inni, 1990).
Bezpłatna wysyłka

Dla zamówień powyżej 125 zł

Łatwe zwroty w ciągu 14 dni

14-dniowa gwarancja zwrotu pieniędzy

Gwarancja jakości

Odkryj szeroką gamę produktów produktów wysokiej jakości

100% bezpieczne transakcje

Blik / PayPal / MasterCard / Visa