Pharmavita | Certyfikowane produkty naturalne

DE | EN | PL

Jak wygląda Soja – opis rośliny, występowanie, stosowanie

Glycine soja
Glycine soja
 
syn. Glycine max
 
Nazwa Polska: Soja

Glycine soja – Soja Systematyka

Systematyka:

Królestwo

  Podkrólestwo

     Gromada

        Podgromada

            Klasa

               Podklasa

                  Rząd

                     Rodzina

                        Rodzaj

                           Gatunek

Plantae – Rośliny

Tracheobionta

Spermatophyta – Nasienne

Magnoliophyta – Okrytonasienne

Magnoliopsida – Dwuliścienne

Rosidae

Fabales

Fabaceae – Motylkowate

Glycine Willd. – Soja

Glycine soja Sieb. & Zucc. – Soja

(źródło: http://plants.usda.gov/classification/)

Wygląd Glycine soja - opis

Jak wygląda Soja
 
OPIS ROŚLINY:
 

Części lecznicze

Surowcem są lecytyna sojowa wyekstrahowana z ziaren soji, olej sojowy i nasiona soji.
 

Kwiaty i owoce

Kwiaty są małe, niepozorne, krótko-szypułkowe, wyprostowane, zebrane w pachwinach w 3 do 8 kwitnących gron. Listki kielicha są kształtu dzwonka lub rurkowato-dzwonkowate i nieco dwuwargowe. Korona kwiatu jest zwykle purpurowa, tylko trochę lub wcale nie przewyższająca kielicha. Pręciki są jednowiązkowe lub dwuwiązkowe. Szyjka słupka jest gładka. Strąk jest podłużny lub prostokątny i wciśnięty pomiędzy nasiona. Strąk otwiera się wzdłuż przegrody. Zawiera 2 do 4 nasion, które są prostokątno-owalne, białe, żółte lub czarno-brązowe.
 

Liście, Łodyga i Korzeń

Soja jest jednoroczną krzaczastą rośliną, wijącą się lub wyprostowaną. Łodyga i liście są gęsto pokryte kosmkami. Liście są trójlistkowe, listki są duże, owalne, całobrzegie i, w szczególności na brzegach i na żeberkach dolnej powierzchni, omszone.

Zdjęcia soji

Zdjęcia z natury jak wygląda Soja

Gdzie rośnie soja

Występowanie i historia
 

Występowanie

Glycine soja (syn. Glycine max) pochodzi ze wschodniej Azji, jednak nigdy nie znaleziono jej w stanie dzikim. Występuje również na obszarze Amur-Ussuri, północnych Chinach, na Tajwanie oraz w Korei i Japonii.
 

Produkcja

Lecytyna zawiera mieszaninę fosfolipidów z nasion soi i jej przetworów. Olej sojowy z pierwszego tłoczenia jest mieszany z 2% wody w temperaturze 60° do 80° C. Po okresie spulchniania jest ona oddzielana przez odwirowanie a pastę lecytynową odparowuje się w 100° C w próżni dopóki pozostałość wody nie wynosi 0,2 do 0,8% (Gruenwald J. i inni, 2000).
Bezpłatna wysyłka

Dla zamówień powyżej 125 zł

Łatwe zwroty w ciągu 14 dni

14-dniowa gwarancja zwrotu pieniędzy

Gwarancja jakości

Odkryj szeroką gamę produktów produktów wysokiej jakości

100% bezpieczne transakcje

Blik / PayPal / MasterCard / Visa