Pharmavita | Certyfikowane produkty naturalne

DE | EN | PL

Antyoksydanty

Poznaj najlepsze antyoksydanty

Naturalne antyoksydanty a nasze zdrowie

Wolne rodniki a choroby cywilizacyjne i starzenie się

Wolne rodniki (utleniacze) to Wielki Wróg organizmu. Są odpowiedzialne za to, że się starzejemy i chorujemy np. na nowotwory, alzheimera, parkinsona. gdyby nie one, żylibyśmy długo – piękni i młodzi. Na Szczęście mamy skuteczną broń – antyoksydanty!

Co to są te wolne rodniki tlenowe i w jaki sposób szkodzą one zdrowiu?

To produkty przemiany tlenu, które powodują tzw. stres oksydacyjny. Niektóre narządy organizmu (np. trzustka, wątroba) wytwarzają różne enzymy, biorące udział w wielu procesach chemicznych. kiedy w ustroju brakuje mikro- i makroelementów (nie dostarczamy ich np. z pożywieniem we właściwych proporcjach) – niektóre reakcje zostają zakłócone, zwłaszcza procesy energetyczne z udziałem tlenu. Z komórek wyzwala się nadtlenek wodoru H2O2 (to woda utleniona – jeden z rodników). Jest on inicjatorem wielu niekorzystnych reakcji chemicznych w organizmie, mogących nawet naruszyć strukturę dna. Wolne rodniki tlenowe wykazują dużą aktywność chemiczną, utleniając każdy związek z którym się zetkną. Pojawiają się w organizmie w wyniku wspomnianych wewnętrznych reakcji metabolicznych, ale mogą także pojawić się z zewnątrz: przeniknąć ze skażonego powietrza, dymu z  papierosów, w czasie nadmiernego opalania się. Występują w  dużych  ilościach w przetworzonej lub zepsutej żywności, w niektórych  lekach, w narkotykach. Tworzą się nawet w wielu świeżych  produktach  spożywczych, np. w wyrobach cukierniczych, produktach mięsnych i roślinnych, ale i w smażonych lub długo przechowywanych.

Trzeba jednak nadmienić, że wolne rodniki spełniają również pewne korzystne dla organizmu funkcje. Są wykorzystywane przez ciała odpornościowe do niszczenia bakterii chorobotwórczych – wojownicze „komórki żerne” naszego układu odpornościowego wytwarzają wolne rodniki, by z ich pomocą zniszczyć niepożądane mikroorganizmy. Rodniki ponadto utleniają również substancje toksyczne, unieszkodliwiając je.

Organizm z pewną ilością wolnych rodników potrafi sobie poradzić –  wytwarza  glutation,  antyutleniacz, który chroni ustrój przed niszczącym działaniem wolnych rodników. niestety, gdy obciążenie organizmu wolnymi rodnikami staje się zbyt duże, a także z wiekiem – ponieważ ilość produkowanego glutationu ulega zmniejszeniu, organizm staje się bezbronny.

I wolne rodniki już bez przeszkód działają destrukcyjnie: przyspieszają starzenie się organizmu, powodują nadciśnienie, starczą demencję, raka, Alzheimera i Parkinsona, cukrzycę, choroby reumatyczne oraz płuc.

Zaburzają ponadto funkcjonowanie skomplikowanego systemu odpornościowego, dlatego często chorujemy.

Antyoksydanty – nasza broń

To dlatego tak istotne jest korzystanie z substancji, które potrafią unieszkodliwić wolne rodniki. nazywane są one antyutleniaczami lub antyoksydantami, a potrafią, poprzez procesy chemiczne, usunąć rodniki z organizmu. Do takich przyjaznych związków należą: selen, magnez, witaminy a, c, e, koenzym Q10, karotenoidy. Wiele z nich jest obecnych w produktach spożywczych.

Warto też wiedzieć, jakie ilości antyoksydantów należy spożyć, by poradziły sobie z wolnymi rodnikami.

Warto też wiedzieć, jakie ilości antyoksydantów należy spożyć, aby poradziły sobie z wolnymi rodnikami. Dotychczasowe dobowe normy zapotrzebowania np. na witaminę c,  witaminę e oraz beta-karoten nie brały pod uwagę ich funkcji antyoksydacyjnych. Obecnie zaleca się stosowanie większych dawek tych witamin, szczególnie u osób narażonych na działanie dużej ilości wolnych rodników (osoby palące, pracujące w szkodliwych warunkach lub chorzy w czasie różnych infekcji).

Oprócz preparatów zawierających syntetyczne witaminy (a więc antyoksydantów) zaleca się zwiększenie spożycia witamin naturalnych, zawartych w warzywach (cebula, czosnek, papryki), owocach (zwłaszcza cytrusowych, tropikalnych lub np. truskawkach) i ziołach. Te witaminy są lepiej przyswajalne, co wynika z faktu, że w roślinach występują również inne pomocne związki chemiczne, np.: związki siarki, polifenole, kwasy oraz estry. Bardzo aktywnymi antyutleniaczami są roślinne flawonoidy: katechiny zielonej herbaty, z owoców cytrusowych, antocyjanidy i resweratrol z czerwonych winogron, oraz nowo odkryte właściwości acai czy papai, zawierającej papainę i likopen.

Organic Acai – rewelacyjny antyoksydant i sekret długowieczności

Owoce acai (czytamy: asai) – Euterpe oleracea, które naturalnie występują w lasach deszczowych Amazonii to najbardziej sensacyjne odkrycie ostatniej dekady.

Właściwości antyoksydacyjne owoców acai

Właściwości antyoksydacyjne owoców acai są cechą, która najbardziej zwraca naszą uwagę. Okazało się bowiem, że spośród wszystkich owoców egzotycznych to właśnie jagody acai charakteryzują się najwyższym wskaźnikiem ORAC, określającym zdolność do neutralizowania wolnych rodników i właśnie dlatego jagody acai mogą okazać się rewelacyjną bronią w walce z wolnymi rodnikami! Jagody Acai zawierają kilka różnych rodzajów antyoksydantów. Wśród nich są antocyjany, które zapewniają jagodzie acai intensywną, purpurową barwę. Kolejnym jest kwas elagowy oraz znaczne ilości fitosteroli.

Antyoksydant z tropiku

Studenci  z uniwersytetu karachi (pakistan) odkryli właściwości zdrowotne papai. Marian Naseem i Muhammad Karam Nasir, studenci Wydziału rolnictwa i agrobiznesu uniwersytetu Karachi – wykazali, że papaja (melonowiec właściwy Carica papaya L), jak również jej nasiona, posiadają liczne właściwości korzystne dla ludzkiego organizmu. owoc zawiera duże ilości witamin i minerałów takich jak witamina c, wapń, potas, żelazo, magnez. enzym zwany papainą pomaga w niestrawności, a carpainy i likopen mogą pomóc wyleczyć pewne rodzaje chorób. papaja może być efektywna w zwalczaniu ciężkich chorób cywilizacyjnych takich jak cukrzyca, a nawet nowotwory. Codzienne spożywanie owocu może zredukować wagę oraz obniżyć ryzyko zawału serca. Papaja może poprawić wzrok, ponieważ zawiera prowitaminę a. Nasiona również posiadają liczne właściwości zdrowotne. Japończycy uważają, że spożywanie łyżeczki nasion papai dziennie może chronić wątrobę. Zawierają one również związek, który zapobiega rozwojowi guzów, niwelują także dolegliwości choroby hemoroidalnej.

Podstawą zdrowia jest zachowanie równowagi w organizmie między substancjami utleniającymi a antyoksydantami.

Z pewnością wybór taktyki walki z rodnikami jest trudny. Najlepiej nie skupiać się na jednej metodzie, lecz połączyć zdrową dietę z ze wsparciem antyoksydantów doustnych, z apteki. I jak wiadomo, szalenie ważny jest nasz tryb życia – unikanie wszelkich używek, stresu, oraz zbytniego nasłonecznienia (ponieważ promienie UV wyzwalają produkcję wolnych rodników).

Bezpłatna wysyłka

Dla zamówień powyżej 125 zł

Łatwe zwroty w ciągu 14 dni

14-dniowa gwarancja zwrotu pieniędzy

Gwarancja jakości

Odkryj szeroką gamę produktów produktów wysokiej jakości

100% bezpieczne transakcje

Blik / PayPal / MasterCard / Visa