tło strony
Pacjent - przycisk
podcień pod baner
pole pod menu
Zakupy - przycisk
Partner - przycisk
baner
Przejdź do treści
Ćwiczenia
REKLAMA

Pure Inulin

Calivita Pure Inulin
Na trawienie
198,5 g

Inulina zawiera frakcje błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie. Błonnik wiążąc wodę, powoduje powstawanie swoistego rodzaju żelu, który nie tylko zwiększa masę i objętość stolca, poprawiając i regulując perystaltykę jelit, ale również ułatwia wypróżnianie oraz sprawne usuwanie niestrawionych resztek pokarmowych.
Dostępny natychmiast
100.00 zł
Skorzystaj z promocji na ten produkt >>
zaburzenia flory jelitowej

Pure Inulin - naturalny błonnik rozpuszczalny z cykorii

Pure Inulin

Inulina - błonnik z cykorii


Pure Inulin to 100% rozpuszczalny błonnik w formie proszku. Taka forma produktu sprawia, że łatwo się go dawkuje a co ważne można go dodawać bezpośrednio do potraw czy napojów. Naturalnym surowcem do produkcji Pure Inulin jest cykoria a właściwie jej korzeń.

Prebiotyk - Inulina


Inulina zawiera naturalną frakcję błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie.

Korzeń cykorii zawiera w swoim składzie aż 44% inuliny – naturalnej substancji należącej do rodziny prebiotyków. Jest to rozpuszczalna frakcja błonnika pokarmowego, która nie jest trawiona przez enzymy układu pokarmowego. W jelicie grubym stanowi doskonałą pożywkę do rozwoju korzystnych, niezbędnych organizmowi bakterii probiotycznych z rodzaju Bifidobacterium i Lactobacillus acidophilus, jednocześnie ograniczając rozwój bakterii chorobotwórczych. Inulina otrzymywana z cykorii korzystnie wpływa na zachowanie równowagi mikrobiologicznej jelit, przyczynia się do eliminacji toksycznych substancji, wspomaga funkcjonowanie całego układu pokarmowego, wspiera ochronę organizmu przed występowaniem objawów zespołu jelita drażliwego, wpływa korzystnie na utrzymanie prawidłowej masy ciała, regulując poziom cholesterolu dba o układ sercowo-naczyniowy oraz bierze także udział w regulacji stężenia glukozy we krwii.

Jak działa inulina?
  • wspomaga regulowanie perystaltyki jelit, co jest niezwykle istotne, by uniknąć pojawiania się wzdęć, zaparć, biegunek, uczucia ociężałości, nudności, skurczy i bólów brzucha
  • inulina działając jako prebiotyk staje się naturalną pożywką do rozwoju pożytecznych bakterii probiotycznych z rodzaju Bifidobacterium i Lactobacillus, jednocześnie ograniczając rozwój bakterii chorobotwórczych
  • cykoria, z której pochodzi inulina zawarta w Pure Inulin korzystnie wpływa na funkcjonowanie serca, wątroby, kości, stawów oraz wspomaga kontrolę masy ciała i bierze udział w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi.

Komu szczególnie polecamy?
Spożycie inuliny zalecane jest zwłaszcza osobom
  • spożywającym niewielkie ilości błonnika (według WHO statystyczny Polak dostarcza zaledwie połowę zalecanej dawki błonnika dziennie)
  • prowadzącym siedzący tryb życia
    żyjącym w stresie,który może mieć związek m.in. z powstaniem: zespołu jelita dwrażliwego (IBS) w tym powstaniem m.in.: biegunek i/lub zaparć, wzdęć, nudności, uczucia pełności, bólów i skurczy brzucha, dyskomfortu trawiennego, czy innych zaburzeń przewodu pokarmowego
  • wszystkim dbającym o zachowanie właściwej równowagi flory jelitowej, szczególnie zachwianej po kuracjach antybiotykowych
  • z nadwagą lub otyłością
  • mającym problemy z metabolizmem węglowodanów (cukrzycy)
  • starszym
  • kobietom w okresie menopauzy
  • często podróżującym.

Czy wiesz, że... co piąta osoba, która wypełniła test niedoborywitamin.pl boryka się z problemami ze strony układu pokarmowego?

suplement diety Calivita: Pure Inulin


Masa netto: 198,5 g

Dawkowanie

dziennie: od 3 roku życia - 1 łyżeczka; 4-9 lat - 2 łyżeczki; >10 roku życia - do 3 łyżeczek. Produkt dodać do żywności lub napoju. Zalecamy stopniowe zwiększanie dawki zaczynając od 1 łyżeczki/dzień, aż do osiągnięcia zalecanej porcji.

Skład


1 porcja - 1 łyżeczka (5,8 g) zawiera:
SUBSTANCJE AKTYWNE:
5.8g Sproszkowana inulina z korzenia cykorii

Składniki
100% czystej sproszkowanej inuliny z korzenia cykorii (Cichorium intybus)

Wytworzono w zakładzie przetwarzającym także soję, nasiona sezamu, orzeszki ziemne, orzechy, jaja, ryby, skorupiaki, mleko, dwutlenek siarki i siarczyny, pozostałe zboża zawierające gluten, łubin, mięczaki, seler, gorczycę - stąd istnieje możliwość obecność tych składników w produkcie.

Wskazania

Inulina z cykorii zawarta w Pure Inulin ma wiele zalet, między innymi:
• dba o równowagę mikrobiologiczną jelit,
• uczestniczy w rozkładzie substancji toksycznych,
• wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego,
• wspomaga ochronę organizmu przed wystąpieniem objawów zespołu jelita drażliwego,
• korzystnie wpływa na utrzymanie właściwej masy ciała,
• dba o układ sercowo-naczyniowy,
• bierze udział w regulowaniu stężenia glukozy we krwi.

Produkcja i dystrybucja w Polsce

Producent: CaliVita® International, Berlin, Connecticut 06037, USA.
Importer: CaliProducts Kft., Aranykéz u 6.VI. 58, 1052 Budapeszt, Węgry.
Dystrybutor: POLFIT Sp. z o.o, ul. Warszawska 547, 05-083 Wojcieszyn.

Uwagi

  • Spożywając Pure Inulin, dostarczaj organizmowi odpowiednich ilości płynów.
  • Zachowaj 2 godzinny odstęp między spożyciem Pure Inulin a podażą leków i innych suplementów diety.

Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu. Nie przekraczaj zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Nie używaj produktu, jeśli brakuje folii zabezpieczającej lub jest ona uszkodzona.Podczas przyjmowania produktu zaleca się spożycie wiekszej ilości płynów. Zachowaj dwu godzinny odstęp pomiędzy przyjmowaniem produktu a innymi suplementami diety czy lekarstwami. Osoby z problemami zdrowotnymi, przyjmujące leki przed zastosowaniem preparatu powinny skonsultować się z lekarzem.

Wskazówki

Z uwagi na lekko słodkawy smak inulina może być wykorzystana do przygotowania posiłków i napoi, jako naturalny zamiennik cukru. Posiada niższą wartość kaloryczną 1,5 kcal/g, w stosunku do typowych węglowodanów – 4 kcal/g. Nie powoduje wzrostu stężenia glukozy we krwi po posiłku oraz zwiększa uczucie sytości. Jest więc idealna zarówno dla osób zdrowo odchudzających się, jak i kontrolujących poziom cukru we krwi (cukrzycy)!

Przeciwwskazania

nadwrażliwość na składniki preparatu, kobiety w ciąży, karmiące piersią.

Warunki przechowywania

produkt należy przechowywać zamknięty, w suchym, chłodnym miejscu, z dala od źródeł ciepła, światła, ujemnych temperatur. Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci.

Zespół jelita drażliwego (IBS)

  • Często z nieznanych przyczyn Twój brzuch staje się wzdęty i pojawiają się zaparcia lub wręcz sam je prowokujesz i wywołujesz wstrzymując własne potrzeby fizjologiczne czy unikając toalet w miejscach publicznych?
  • Zdarza się, że w stresujących sytuacjach częściej „biegasz” do toalety?
  • Przed każdą podróżą odczuwasz niepokój, czy aby na pewno w razie potrzeby będziesz mógł skorzystać z ubikacji?
  • A może jest jeszcze gorzej: unikasz spotkań z przyjaciółmi na mieście wstydząc się swoich problemów trawiennych?

Nie jesteś sam! Już co piąty mieszkaniec krajów wysokorozwiniętych cierpi na IBS – zespół jelita drażliwego. Jest to druga, zaraz po przeziębieniu, najczęstsza przyczyna nieobecności w pracy czy w szkole. By sprostać Twoim potrzebom - by problemy trawienne wynikające ze stresu nie uprzykrzyły Ci życia - stworzyliśmy… Pure Inulin.

Czy wiesz, że?
Zespół jelita drażliwego (IBS) doskwiera juz co piątemu Polakowi, a jego symptomy najczęściej są odczuwane w chwilach stresu i zdenerwowania. Problem ten aż trzy razy częściej dotyczy kobiet i zwykle pojawia się pomiędzy 30 a 50 rokiem życia, w znacznym stopniu wpływając na pogorszenie jakość życia...

Oprócz biegunki i zaparć zaniepokoić nas powinny pojawiające się wzdęcia, nudności, uczucie pełności nawet po niewielkim posiłku, bóle i skurcze brzucha, a także zaburzenia snu, bóle głowy oraz problemy z koncentracją. Mogą bowiem one być pierwszym sygnałem nieprawidłowego funkcjonowania jelit!

Ulga i lekkość każdego dnia
Pure Inulin zawiera 100% czystą, sproszkowaną inulinę z korzenia cykorii łatwą w dawkowaniu i przygotowaniu (doskonale się rozpuszcza), bez dodatku żadnych substancji dodatkowych, substancji wspomagających proces przetwarzania.

Wpływ błonnika na nasze zdrowie

Błonnik jest równie ważne dla zachowania naszego zdrowia, jak witaminy i minerały. Spożycie błonnika, według statystyk jest nadal znacznie poniżej zalecanego w Stanach Zjednoczonych i Unii Europejskiej. Zamiast zalecanej ilości 25-30 g / dzień, u dorosłych w USA jest przyjmowane tylko 15 g dziennie, a sytuacja nie jest wcale lepsza w Europie.

Błonnik jest obecny w produktach pełnoziarnistych, warzywach i owocach. Może być rozpuszczalny w wodzie (inulina z korzenia cykorii, marchwi, pektyny z jabłek) i nierozpuszczalny (włókna celulozowe, takie jak otręby pszenne). Niektóre rodzaje błonnika mogą przyczyniać się do wzrostu niektórych szczepów probiotycznych bakterii w jelitach i są nazywane prebiotykami. Chociaż nie możemy strawić błonnika, który przechodzi przez nasz układ trawienny, to jednak wspiera on nasze zdrowie na wiele sposobów.

Błonnik a metabolizm cukru i kontrola wagi


Błonnik zwiększa uczucie sytości, co może pośrednio pomagać w dietach dla utraty wagi lub utrzymania masy ciała; może zmniejszyć wzrost glukozy we krwi po posiłku, zwiększa też  wrażliwość na insulinę i zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

Układ trawienny


Gdy rozpuszczalny w wodzie błonnik przechodzi przez układ pokarmowy, wiąże nadmiar wody i pęcznieć, dzięki czemu stolec staje się bardziej miękki i w ten sposób pomóc w wypróżnianiu. W ten sposób błonnik przyczynia się do regularnego wypróżnienia, co dla wielu ludzi stanowi problem, albo ze względu na nieregularną dietę, siedzący tryb życia i brak ruchu, lub u osób starszych. Ponadto, poszczególne rodzaje błonnika mogą dostarczyć pożywki dla bakterii tworzących florę jelitową, a tym samym przyczyniają się do ich rozwoju i wzrostu. Dzięki tym  wszystkim pozytywnym efektom, dieta bogata w błonnik może pomóc złagodzić objawy zespołu jelita drażliwego (IBS) u młodych i starszych ludzi. Wyniki kilku badań wykazały, że produkty o wysokiej zawartości błonnika może zmniejszyć ryzyko nowotworów przewodu pokarmowego, częściowo ze względu na wiązanie kwasów żółciowych, zmiękczenie stolca i skrócenie czasu przechodzenia przez jelita, choć dokładny mechanizm działania nie jest jeszcze w pełni znany.

Układ krążenia


Błonnik ma zdolność do wiązania kwasów żółciowych, które są produkowane w wątrobie, z cholesterolu we krwi, a tym samym błonnik pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Ponadto, liczne badania wykazały, że ludzie, którzy przyjmują duże ilości błonnika mają zmniejszone wartości markerów - wskaźników zapalenia.

Obszerne badania trwające prawie 13 lat, wykazały na podstawie dużej liczby zebranych danych, że ​​zwiększenie ilości błonnika w diecie zmniejsza śmiertelność, zwłaszcza jeśli chodzi o przypadki zgonów z powodu chorób układu krążenia i układu pokarmowego i innych chorób rozwijających się, w wyniku stanów zapalnych.

Jak stosować błonnik?


Kiedy błonnik po raz pierwszy znajduje zastosowanie w terapii, w ciągu pierwszych 2-3 tygodni może powodować wzdęcia, ale to normalne. Gdy wzrasta spożycie błonnika nie należy zapominać o odpowiednim spożyciu płynów w ciągu dnia, ponieważ przyjmowanie błonnika w dużych ilościach bez jednoczesnego podawania wody może powodować zaparcia. Zaleca się, aby leki czy suplementy przyjmować przed lub po błonniku, ponieważ ma on zdolność do wiązania się składników aktywnych leków i witamin na swojej powierzchni i hamuje ich wchłanianie.

W wielu przypadkach wykazano, że błonnik inulina sprzyja absorpcji wapnia, magnezu i żelaza, tak więc nie można powiedzieć, że wszystkie rodzaje błonnika hamują wchłanianie minerałów.

Źródła:
Metabolic Effects of Dietary Fiber Consumption and Prevention of Diabetes - Weickert et al., J. Nutr. 2008 Mar; 138 (3): 439-42.
Fiber intake and total and cause-specific mortality in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition cohort - Chuang et al., Am J Clin Nutr. 2012 Jul; 96 (1): 164-74.
Dietary fiber intake and risk of colorectal cancer: a pooled analysis of prospective cohort studies - Park et al., JAMA. 2005 Dec 14; 294 (22): 2849-57.

Opinie o Pure Inulin Calivita

Dodaj komentarz, oceń produkt lub zadaj pytanie
comments powered by Disqus

Produkty Calivita wspierające trawienie

Skorzystaj z promocji na ten produkt
Wróć do spisu treści