Jak działa Chmiel zwyczajny (Humulus lupulus)? Poznaj jego skład chemiczny, właściwości uspokajające, przeciwbakteryjne i estrogenne. Dowiedz się, co zawiera chmiel – od olejków eterycznych i kwasów goryczowych po flawonoidy takie jak ksantohumol i 8-prenylonaryngenina. Zobacz, co mówią badania naukowe o wpływie chmielu na organizm i układ hormonalny.
Co zawiera Humulus lupulus
Humulon C21H30O5, Masa molowa 362.47 CAS# 469-02-03
m.p. 63, 70-71, 60-61, 64.5, 64-65, 72, 73
UVλmax(ε) 228(14125), 327(10715), 356 (8912) (EtOH); 236, 285, 323 (15,600 -?) (MeOH); 237,282,330 (EtOH); 228,324 (alkali/ EtOH); 235,281.5 (H+/ EtOH);
[α]D -206 (c=0.38, MeOH).; -212.; -211.; -211(MeOH); +226(benzen); -91(pirydyna) ; +53 (piperydyna);
pK 4.22(25oC), 4.26(40oC)
Lupulon C26H38O4, Masa molowa 414.58 CAS# 468-28-0
m.p. 90-91, 93, 93, 93, 93, 94,
UVλmax(ε) 228,280,338 (EtOH); 231,283,340(15,500-?) (MeOH)
pK 6.18(25oC), 6.3(40oC)
Humulen (a-kariofilen) C15H24, Masa mol. 204.35
Mircen C10H16, Masa molowa 136.24
CAS # 123-35-3
Ksantohumol C21H22O5, Masa molowa 354.41
CAS#’s 569-83-5, 6754-58-1
m.p. 167-169, 157-157, 172, 171, 176, 147-148
UVλmax(ε) 368; 368(38994) (MeOH); 372(EtOH/H+),
440(EtOH/alk.)
Główny flawonoid chmielu, 0.3 – 1% suchej masy.
Żółto pomaranczowe kryształy. Jesli jest obecny w procesie warzenia piwa (tj. kiedy jest używana cała roślina), ulega prawie całkowitej przemianie do izoksantohumolu.
Pierwsza wzmianka: Verzele i współpracownicy;
Bull.Soc.Chim.Belg.; 66; 1957; 452,457;
UV spectra: Bull.Soc.Chim.Belg.; 66; 1957; 452,460;
2DNMR: Phytochem.;44; 8; 1997; 1575-1586;
Izoksantohumol C21H22O5, Masa molowa 354.41 m.p. 198, 196, 178-180, 150-155
UVλmax(ε) 287(26485) (MeOH); 387(MeOH);
Nie jest obecny w znaczących ilościach w świeżym chmielu, tworzy się w procesie warzenia piwa (Eagon C. L., 1997).
8-prenylonaryngenina C20H20O5, Masa mol. 340.38 m.p. 189, 193, 193-195, 194-196, 202-204, 183-184
UVλmax(ε) 291 (MeOH); 295(18100) (MeOH; 215, 223, 225, 230, 240, 245, 294, 312. 314, 315, 316, 330, 332, 333, 335, 336, 338, 362, 385; 336(NaOH/ MeOH); 227(16218), 288(12023); 293(40738)
[α]D -26 (c=1.0, MeOH, alpha-prenyl)
Tworzy się z desmetyloksantohumolu w procesie warzenia piwa. W badaniach wykazała silniejsze właściwości estrogenne od kumesterolu i genisteiny (Milligan S. R., 1999).
6-prenylonaryngenina C20H20O5, Masa mol. 340.38 m.p.
UVλmax(ε)
3′-geranylochalkonaryngenina
Jak działa Humulus lupulus
Szyszki chmielowe są niezbędnym surowcem do wyrobu piwa. Nadają mu gorzki smak, aromat, trwałość i klarowność oraz zdolność pienienia się. Specyficzną właściwością chmielu jest to, że hamuje rozwój drobnoustrojów proteolitycznych, nie szkodząc komórkom drożdżowym.
