C Plus - Pharmavita - naturalne suplementy diety

Wyszukaj
PARTNER
ZAKUPY
PACJENT
Przejdź do treści

Menu główne:

C Plus

C Plus
(C)EL – ZDROWIE !

Dostępne opakowanie:

100 tabletek

Skład:

Witamina C

75 mg

Sproszkowany owoc dzikiej róży

100 mg

Sproszkowane bioflawonoidy cytrusowe

100 mg


Wskazania:

Przy chorobach przebiegających z gorączką rośnie zapotrzebowanie na witaminę C. Dawkę witaminy C trzeba zwiększyć, gdy bierzemy środki antykoncepcyjne, sterydy, leki przeciwbólowe i aspirynę, gdy często spożywamy alkohol i palimy papierosy.

Dawkowanie i sposób użycia:

1 tabletka dziennie po
posiłku.

C Plus
suplement diety
   
Opis:
W niektórych sytuacjach życiowych wskazana jest suplementacja witaminą C. Podwyższona temperatura ciała, niektóre lekarstwa – np. doustne środki antykoncepcyjne – mogą zwiększyć zapotrzebowanie na tę witaminę. C Plus zawiera witaminę C pochodzącą wyłącznie z naturalnych źródeł. Preparat znakomicie wzmacnia system immunologiczny.

Witamina C pełni w ustroju niezwykle ważne funkcje. Aktywuje liczne enzymy, odgrywa istotną rolę w oddychaniu komórek oraz w ochronie przed stresem. Wspomaga absorpcję żelaza z żywności, a wspólnie z kwasem foliowym i witaminą B12 pobudza produkcję krwinek czerwonych. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym wspiera układ odpornościowy organizmu. Jest także niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Bierze udział w tworzeniu struktur tkanki łącznej, dzięki czemu pomaga zachować integralność skóry, dziąseł, kości i chrząstki.
Połówki pomarańczy ułożone w literę C
W naturalnej witaminie C cząsteczki kwasu askorbinowego łączą się ze sobą tworząc zwielokrotnione, skomplikowane chemicznie cząsteczki przez co jego działanie jest znacznie dłuższe niż działanie prostego, syntetycznego kwasu askorbinowego.

W nowoczesnych preparatach – takich jak C Plus – obok witaminy C obecne są bioflawonoidy, wspierające jej przyswajanie. Określa się je również mianem witaminy P. Organizm nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać bioflawonoidów, stąd muszą one pochodzić z pożywienia. Wspólnie z witaminą C korzystnie wpływają na strukturę naczyń włosowatych. Pobudzają również krążenie krwi. Bioflawonoidy są także często stosowane w przypadku kontuzji sportowych.

UWAGA!
Witamina C jest wrażliwa na światło i wysoką temperaturę, o czym należy pamiętać podczas jej przechowywania.
Osoby, które cierpią z powodu kamicy nerkowej, przed zażyciem preparatu powinny skonsultować się z lekarzem prowadzącym.

Słowa kluczowe: C Plus, Calivita, naturalna witamina C, kwas askorbinowy, bioflawonoidy, odporność

witaminy Calivita

Historia witaminy C

Znaczenie witaminy C było znane na długo przed jej odkryciem. Zarówno w starożytności, jak i na początku czasów nowożytnych szkorbut był plagą wśród marynarzy. Vasco da Gama podczas wyprawy dookoła przylądka Dobrej Nadziei stracił aż 67% załogi z tego powodu. W latach 1600 – 1800 szkorbut był przyczyną śmierci ok. 1 mln marynarzy. Masowe zachorowania na statkach wykańczały żeglarzy, pomimo że już pod koniec XVI w. zauważono, że owoce cytrusowe zapobiegają szkorbutowi. Jednak dopiero w 1747 r. James Lind wykonał pierwszy test kliniczny: podzielił marynarzy cierpiących na szkorbut na sześć grup i każdej podawał inne substancje, wykazując w ten sposób, że tylko grupa, która otrzymała duże ilości owoców cytrusowych powróciła do zdrowia. Do wyizolowania witaminy C doszło dopiero w 1928 roku przez węgierskiego lekarza Alberta Szent Győrgyi, który za swoje dokonania, 9 lat później, otrzymał Nagrodę Nobla.

Dodaj komentarz, oceń produkt lub zadaj pytanie
comments powered by Disqus
 
Copyright 2015 Pharmavita. All rights reserved.
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego