tło strony
Pacjent - przycisk
podcień pod baner
pole pod menu
Zakupy - przycisk
Partner - przycisk
baner
Przejdź do treści
Ćwiczenia
REKLAMA

Culevit

Calivita Culevit
Inne produkty Calivita
180 tabletek

Aktywne składniki suplementu diety Culevit to aminokwasy oraz witaminy, biorące udział w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Culevit można przyjmować w celu wzmocnienia lub regeneracji organizmu.
Dostępny natychmiast
140.00 zł
Skorzystaj z promocji na ten produkt >>

Culevit - aminokwasy i witaminy wspierające regenerację organizmu

Culevit

Regeneracja i wzmocnienie organizmu


Co zawiera Culevit

Aktywne składniki suplementu diety Culevit to aminokwasy oraz witaminy, biorące udział w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Składniki aktywne Culevit można przyjmować w celu wzmocnienia organizmu.

Aktywne składniki produktu to aminokwasy o różnej strukturze chemicznej (metionina, fenyloalanina, tryptofan, arginina, histydyna, tyrozyna); witaminy (C, B2, B6, biotyna) oraz adenina, które skutecznie wspierają ważne procesy fizjologiczne naszego organizmu, zwłaszcza prawidłowe funkcje układu immunologicznego oraz metabolizm.

Niezbędne aminokwasy
Produkt zawiera aminokwasy takie jak: L-metionina, L-fenyloalanina, L-tryptofan, L-arginina, L-histydyna, L-tyrozyna, niezbędne do prawidłowej budowy białek, które są integralnymi składnikami każdego żywego organizmu.

Witaminy
Wśród składników aktywnych znajdują się również: witamina C, B2, B6, biotyna, korzystnie wpływające na metabolizm energetyczny oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Witamina C
Witamina C ponadto przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, wspiera układ odpornościowy, bierze udział w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym oraz odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu naczyń krwionośnych, kości, chrząstek, zębów, dziąseł i skóry.

Witamina B2
Witamina B2 pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia, prawidłowego metabolizmu żelaza oraz utrzymaniu właściwego stanu błon śluzowych oraz czerwonych krwinek.

Witamina B6
Witamina B6 bierze udział w metabolizmie białka, glikogenu i homocysteiny. Pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek, w funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz przyczynia się do regulacji aktywności hormonalnej.

Biotyna
Biotyna z kolei wspomaga utrzymanie prawidłowego metabolizmu makroskładników odżywczych oraz korzystnie wpływa na włosy, skórę i stan błon śluzowych.

Produkt ten polecany jest również dla osób, które przeszły kurację odchudzającą lub stosowały restrykcyjną dietę.
Radość seniorów

suplement diety Calivita: Culevit


180 tabletek

Dawkowanie

1 tabletka dziennie pomiędzy posiłkami

Skład


1 tabletka Culevit zawiera:
SUBSTANCJE AKTYWNE:
78.39mg L-arginina
35mg Witamina C
33.04mg L-fenyloalanina
31.03mg L-histydyna
29.84mg L-metionina
23.47mg Kwas jabłkowy
15.32mg L-tryptofan
2.26mg Adenina
1.27mg L-tyrozyna
1.22mg Witamina B6
0.8mg Ryboflawina (Witamina B2)
30µg Biotyna

* - Referencyjna dzienna dawka spożycia

Składniki
stabilizator - celuloza mikrokrystaliczna; L-arginina, witamina C, L-fenyloalanina, L-histydyna, L-metionina; skrobia kukurydziana; kwas jabłkowy, L-tryptofan, substancja przeciwzbrylająca - sole magnezowe kwasów tłuszczowych (stearynian magnezu); adenina, L-tyrozyna, witamina B6 , ryboflawina (witamina B2); substancja przeciwzbrylająca - dwutlenek krzemu; D-biotyna.

Produkcja i dystrybucja w Polsce

Producent: Culevit Ltd., 1074 Budapeszt, Dohany u. 46. Węgry.
Dystrybutor: POLFIT Sp. z o.o, ul. Warszawska 547, 05-083 Wojcieszyn.

Uwagi

Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu. Nie przekraczaj zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Nie używaj produktu, jeśli zewnętrzne zabezpieczenie nakrętki jest uszkodzone. Osoby z problemami zdrowotnymi, przyjmujące leki, kobiety w ciąży i karmiące piersią przed zastosowaniem preparatu powinny skonsultować się z lekarzem.

Przeciwwskazania

nadwrażliwość na składniki preparatu. Produkt zawiera L-fenyloalaninę. Osoby z fenyloketonurią nie powinny przyjmować tego produktu.

Warunki przechowywania

produkt należy przechowywać zamknięty, w suchym i chłodnym miejscu. Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci.

Bierny przeciwnowotworowy system obronny

Jak działa bierny przeciwnowotworowy system obronny?


Jeśli tylko organizm jest prawidłowo odżywiony, czyli może korzystać z dostępnych we krwii substancji, formuje własny system obronny, który broni go przed rozwojem nieprawidłowych komórek. Ten niezwykle precyzyjny mechanizm obronny bazuje na różnicach w przemianie materii zdrowych komórek a komórek nowotworowych.

Ten niezwykły mechanizm został odkryty przez naukowca z Węgier Gyula Kulcsara. Odkrył on, że normalne, czyli prawidłowo funkcjonujące komórki charakteryzują  się kontrolowaną przepuszczalnością błony komórkowej wzgledem niektórych molekuł, mianowicie pobierają je w ilościach niezbędnych dla ich metabolizmu.

Natomiast w przypadku komórek nowotworowych przenikalność cząsteczek jest niekontrolowana. Komórki nowotworowe wchłaniają każdą będącą do ich dyspozycji ilość. Zawsze dzieje się to ze szkodą dla zdrowych komórek, dlatego takie zwiększone zapotrzebowanie nie może pozostać bezkarne. Nadmierne gromadzenie cząsteczek inicjuje proces apoptozy, czyli "zaprogramowana śmierć komórki"

Jeśli prędkość niszczenia komórek nowotworowych jest większa niż prędkość ich rozmnażania, cząsteczki będą wywiazywać się ze swojej roli biernej obrony przeciwnowotworowej. Jeśli sytuacja jest odwrotna jesteśmy świadkami rozwoju nowotworu.

Z taką sytuacją spotykamy się gdy:
  • równocześnie tworzy się tak duża ilość komórek nieprawidłowych (w efekcie działania substancji rakotwórczych, wirusów, czynników genetycznych), że każda z nich nie otrzymuje odpowiedniej ilości substancji potrzebnych do ich unieszkodliwienia, w wyniku czego nie wszystkie komórki nowotworowe zostają zniszczone;
  • ilość obronnych czasteczek jest niewystarczajaca w nastepstwie niedożywienia, stresu, chorób przewlekłych czy starzenia się organizmu.

Jeśli pragniemy zachować zdrowie, to nasz organizm powinien zawsze mieć do dyspozycji wystarczającą ilość wszystkich niezbędnych substancji, które tworzą bierny przeciwnowotworowy system obronny.

Dieta w leczeniu onkologicznym

Jak zadbać o dietę bliskich przed leczeniem onkologicznym?


W procesie przygotowania do operacji onkologicznej duże znaczenie ma dieta pacjenta. Odpowiednie odżywianie wpływa bowiem na efektywność leczenia. Silny i dobrze odżywiony organizm lepiej walczy z chorobą i regeneruje się po wyczerpujących zabiegach. Tymczasem ponad 80% chorych na nowotwory jest niedożywionych, a 30% z tej grupy pogłębia niedożywienie w szpitalu.


Odpowiednie przygotowanie pacjenta do leczenia onkologicznego: operacji onkologicznej, radioterapii czy chemioterapii ma kluczowe znaczenie. Niedożywienie obecne przed rozpoczęciem leczenia to niezależny, negatywny czynnik rokowniczy.

Odpowiednie wsparcie żywieniowe i odpowiednia masa ciała zwiększają bowiem szansę na skuteczne leczenie zgodnie z planem, bez zbędnych przerw, mają też wpływ na mniejszą częstość powikłań i krótszy czas hospitalizacji.

Szybka i niekontrolowana utrata masy ciała, a w konsekwencji niedobór wszystkich składników odżywczych: białka, tłuszczy, węglowodanów, witamin i składników mineralnych ma ogromny wpływ na proces rekonwalescencji, a także tempo gojenia się ran czy odczynów śluzówkowych, częstość infekcji czy tolerancję leczenia. Chory żywiony prawidłowo nie tylko ma mniejsze dolegliwości związane z leczeniem (wymioty, zaparcia, biegunki), ale także sprawniej się regeneruje czynność szpiku czy wątroby. Zbyt niska masa ciała może nawet uniemożliwić przeprowadzenie operacji w odpowiednim czasie lub wstrzymać rozpoczęcie radio- czy chemioterapii. To, jak wiadomo w takich przypadkach, może mieć nieodwracalne, negatywne skutki. Niestety, badania pokazują, że w niektórych typach nowotworów aż 80% chorych jest niedożywionych, a wyniszczenie jest często pierwszym zjawiskiem, które rzuca się w oczy po wejściu pacjenta do gabinetu.

Przyczyny niedożywienia są złożone jak np.: jadłowstręt, wzrost zapotrzebowania na energię przy gorszych jej dostawach, niepożądane działanie leków, a także zaburzenia wchłaniania i trawienia oraz stres. Dodatkowo zapotrzebowanie na energię wzrasta w gorączce jak i w infekcji (np. płuc, dróg moczowych). Dlatego w jadłospisie chorego ważne jest to, aby dania posiadały wysoką zawartość białka i wysokokaloryczne składniki, miały w miarę jednolitą i łatwą do połknięcia konsystencję oraz były smaczne (chory powinien spożywać nawet 6 – 8 małych posiłków dziennie). W diecie takiej osoby nie może zabraknąć m.in. wysokowartościowych mięs, jaj, ryb morskich oraz produktów mlecznych, a także warzyw i owoców, które są źródłem witamin, przeciwutleniaczy i błonnika. Warto też do potraw dodawać oleje roślinne, które zwiększą kaloryczność posiłku oraz dostarczą nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wykazują działanie antyzapalne i wspierają system odpornościowy. Ważne jest także wypijanie odpowiedniej ilości płynów (wody, herbaty ziołowe i owocowe), co pozwoli uniknąć odwodnienia.

Dobrym rozwiązaniem jest również wprowadzenie do diety specjalnych preparatów odżywczych. Ich stosowanie pozwala dostarczyć organizmowi niezbędnych składników zapobiegając szybkiej i niepożądanej utracie masy ciała związanej z leczeniem i późniejszą rekonwalescencją pooperacyjną. Specjalistyczne preparaty odżywcze charakteryzują się wysoką „gęstością energetyczną”, a to oznacza, że w niewielkiej objętości dostarczają niezbędnych witamin, minerałów, ale przede wszystkim wartościowego i łatwo przyswajalnego białka niezbędnego do odbudowy masy mięśniowej. Wysoka wartość kaloryczna preparatów to idealne rozwiązanie dla osób, które ze względu na często towarzyszące chorobie mdłości, brak apetytu, wymioty, jadłowstręt powinny przyjmować niewielkie ilości posiłków w skoncentrowanej żywieniowo formie.

Produkty te są dostępne w aptekach w różnych smakach, co pozwala uniknąć monotonii. Pacjent może je samodzielnie przyjmować nawet w pozycji leżącej. Dietę przed samą operacją powinien ustalić lekarz prowadzący. Pamiętajmy przy tym, że im lepsze będą wyniki badań przed zabiegiem, tym lepsze będą rokowania. Gdy bliska nam osoba walczy z chorobą, możemy być bardzo realnym wsparciem w procesie jej leczenia – dbając o to, co je. (mat. pras.)

Opinie o Culevit Calivita

Dodaj komentarz, oceń produkt lub zadaj pytanie
comments powered by Disqus
Skorzystaj z promocji na ten produkt
ZDROWIE POD KONTROLĄ
Wróć do spisu treści