Culevit - Pharmavita - naturalne suplementy diety

Wyszukaj
PARTNER
ZAKUPY
PACJENT
Przejdź do treści

Menu główne:

Culevit

Culevit
ZDROWIE POD KONTROLĄ

Dostępne opakowanie:

180 tabletek

Skład:

Składniki aktywne/1 tabletka Culevit:
L-arginina 78,4 mg
L-fenyloalanina 33 mg
L-histydyna 31 mg
L-metionina 29,8 mg
L-tryptopfan 15,3 mg
L-tyrozyna 1,3 mg
Witamina C     30 mg
Witamina B6 1 mg
Ryboflawina (witamina B2) 0,8 mg
Biotyna 30 µg
Adenina 2,3 mg

Wskazania:

wzmocnienie lub regeneracja organizmu.

Dawkowanie i sposób użycia:

1 tabletka dziennie pomiędzy posiłkami.

Culevit
suplement diety
   
Opis:
Aktywne składniki suplementu diety Culevit to aminokwasy oraz witaminy, biorące udział w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Culevit można przyjmować w celu wzmocnienia lub regeneracji organizmu.

Aktywne składniki produktu to
aminokwasy o różnej strukturze chemicznej (metionina, fenyloalanina, tryptofan, arginina, histydyna, tyrozyna); witaminy (C, B2, B6, biotyna) oraz adenina, które skutecznie wspierają ważne procesy fizjologiczne naszego organizmu, zwłaszcza prawidłowe funkcje układu immunologicznego oraz metabolizm. Produkt ten mogą też stosować osoby, które przeszły kurację odchudzającą lub stosowały ścisłą dietę.

Radość seniorów

Słowa kluczowe: Culevit, Calivita, aminokwasy, zdrowie, regeneracja

Inne produkty Calivita

Bierny przeciwnowotworowy system obronny

Jak działa bierny przeciwnowotworowy system obronny?


Jeśli tylko organizm jest prawidłowo odżywiony, czyli może korzystać z dostępnych we krwii substancji, formuje własny system obronny, który broni go przed rozwojem nieprawidłowych komórek. Ten niezwykle precyzyjny mechanizm obronny bazuje na różnicach w przemianie materii zdrowych komórek a komórek nowotworowych.


Ten niezwykły mechanizm został odkryty przez naukowca z Węgier Gyula Kulcsara. Odkrył on, że normalne, czyli prawidłowo funkcjonujące komórki charakteryzują  się kontrolowaną przepuszczalnością błony komórkowej wzgledem niektórych molekuł, mianowicie pobierają je w ilościach niezbędnych dla ich metabolizmu.

Natomiast w przypadku komórek nowotworowych przenikalność cząsteczek jest niekontrolowana. Komórki nowotworowe wchłaniają każdą będącą do ich dyspozycji ilość. Zawsze dzieje się to ze szkodą dla zdrowych komórek, dlatego takie zwiększone zapotrzebowanie nie może pozostać bezkarne. Nadmierne gromadzenie cząsteczek inicjuje proces apoptozy, czyli "zaprogramowana śmierć komórki"

Jeśli prędkość niszczenia komórek nowotworowych jest większa niż prędkość ich rozmnażania, cząsteczki będą wywiazywać się ze swojej roli biernej obrony przeciwnowotworowej. Jeśli sytuacja jest odwrotna jesteśmy świadkami rozwoju nowotworu.

Z taką sytuacją spotykamy się gdy:
  • równocześnie tworzy się tak duża ilość komórek nieprawidłowych (w efekcie działania substancji rakotwórczych, wirusów, czynników genetycznych), że każda z nich nie otrzymuje odpowiedniej ilości substancji potrzebnych do ich unieszkodliwienia, w wyniku czego nie wszystkie komórki nowotworowe zostają zniszczone;
  • ilość obronnych czasteczek jest niewystarczajaca w nastepstwie niedożywienia, stresu, chorób przewlekłych czy starzenia się organizmu.

Jeśli pragniemy zachować zdrowie, to nasz organizm powinien zawsze mieć do dyspozycji wystarczającą ilość wszystkich niezbędnych substancji, które tworzą bierny przeciwnowotworowy system obronny.

Dieta w leczeniu onkologicznym

Jak zadbać o dietę bliskich przed leczeniem onkologicznym?


W procesie przygotowania do operacji onkologicznej duże znaczenie ma dieta pacjenta. Odpowiednie odżywianie wpływa bowiem na efektywność leczenia. Silny i dobrze odżywiony organizm lepiej walczy z chorobą i regeneruje się po wyczerpujących zabiegach. Tymczasem ponad 80% chorych na nowotwory jest niedożywionych, a 30% z tej grupy pogłębia niedożywienie w szpitalu.


Odpowiednie przygotowanie pacjenta do leczenia onkologicznego: operacji onkologicznej, radioterapii czy chemioterapii ma kluczowe znaczenie. Niedożywienie obecne przed rozpoczęciem leczenia to niezależny, negatywny czynnik rokowniczy.

Odpowiednie wsparcie żywieniowe i odpowiednia masa ciała zwiększają bowiem szansę na skuteczne leczenie zgodnie z planem, bez zbędnych przerw, mają też wpływ na mniejszą częstość powikłań i krótszy czas hospitalizacji.

Szybka i niekontrolowana utrata masy ciała, a w konsekwencji niedobór wszystkich składników odżywczych: białka, tłuszczy, węglowodanów, witamin i składników mineralnych ma ogromny wpływ na proces rekonwalescencji, a także tempo gojenia się ran czy odczynów śluzówkowych, częstość infekcji czy tolerancję leczenia. Chory żywiony prawidłowo nie tylko ma mniejsze dolegliwości związane z leczeniem (wymioty, zaparcia, biegunki), ale także sprawniej się regeneruje czynność szpiku czy wątroby. Zbyt niska masa ciała może nawet uniemożliwić przeprowadzenie operacji w odpowiednim czasie lub wstrzymać rozpoczęcie radio- czy chemioterapii. To, jak wiadomo w takich przypadkach, może mieć nieodwracalne, negatywne skutki. Niestety, badania pokazują, że w niektórych typach nowotworów aż 80% chorych jest niedożywionych, a wyniszczenie jest często pierwszym zjawiskiem, które rzuca się w oczy po wejściu pacjenta do gabinetu.

Przyczyny niedożywienia są złożone jak np.: jadłowstręt, wzrost zapotrzebowania na energię przy gorszych jej dostawach, niepożądane działanie leków, a także zaburzenia wchłaniania i trawienia oraz stres. Dodatkowo zapotrzebowanie na energię wzrasta w gorączce jak i w infekcji (np. płuc, dróg moczowych). Dlatego w jadłospisie chorego ważne jest to, aby dania posiadały wysoką zawartość białka i wysokokaloryczne składniki, miały w miarę jednolitą i łatwą do połknięcia konsystencję oraz były smaczne (chory powinien spożywać nawet 6 – 8 małych posiłków dziennie). W diecie takiej osoby nie może zabraknąć m.in. wysokowartościowych mięs, jaj, ryb morskich oraz produktów mlecznych, a także warzyw i owoców, które są źródłem witamin, przeciwutleniaczy i błonnika. Warto też do potraw dodawać oleje roślinne, które zwiększą kaloryczność posiłku oraz dostarczą nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wykazują działanie antyzapalne i wspierają system odpornościowy. Ważne jest także wypijanie odpowiedniej ilości płynów (wody, herbaty ziołowe i owocowe), co pozwoli uniknąć odwodnienia.

Dobrym rozwiązaniem jest również wprowadzenie do diety specjalnych preparatów odżywczych. Ich stosowanie pozwala dostarczyć organizmowi niezbędnych składników zapobiegając szybkiej i niepożądanej utracie masy ciała związanej z leczeniem i późniejszą rekonwalescencją pooperacyjną. Specjalistyczne preparaty odżywcze charakteryzują się wysoką „gęstością energetyczną”, a to oznacza, że w niewielkiej objętości dostarczają niezbędnych witamin, minerałów, ale przede wszystkim wartościowego i łatwo przyswajalnego białka niezbędnego do odbudowy masy mięśniowej. Wysoka wartość kaloryczna preparatów to idealne rozwiązanie dla osób, które ze względu na często towarzyszące chorobie mdłości, brak apetytu, wymioty, jadłowstręt powinny przyjmować niewielkie ilości posiłków w skoncentrowanej żywieniowo formie.

Produkty te są dostępne w aptekach w różnych smakach, co pozwala uniknąć monotonii. Pacjent może je samodzielnie przyjmować nawet w pozycji leżącej. Dietę przed samą operacją powinien ustalić lekarz prowadzący. Pamiętajmy przy tym, że im lepsze będą wyniki badań przed zabiegiem, tym lepsze będą rokowania. Gdy bliska nam osoba walczy z chorobą, możemy być bardzo realnym wsparciem w procesie jej leczenia – dbając o to, co je. (mat. pras.)

Dodaj komentarz, oceń produkt lub zadaj pytanie
comments powered by Disqus
 
Copyright 2015 Pharmavita. All rights reserved.
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego