Kandydoza
Kandydoza – choroba cywilizacyjna XXI wieku
Pojęciem tym często określa się zespół chorobowy spowodowany oddziaływaniem toksyn, produkowanych przez grzyby Candida albicans. Następstwa i objawy kliniczne infekcji obejmują nie tylko skórę, przewód pokarmowy czy drogi rodne, ale również układ nerwowy i immunologiczny.
Candida albicans oddziałując na ścianę jelita, powodują jej nieszczelność. Do krwi przedostają się różnego rodzaju alergeny, będące przyczyną wielu nietypowych objawów immunologicznych. Funkcje układu odpornościowego zostają osłabione. Substancje dotychczas obojętne dla organizmu stają się alergenami, a pacjenci zgłaszają nadwrażliwość na wiele czynników środowiskowych.
Grzyby Candida produkują ok. 80 różnych toksyn, stąd ich wpływ na organizm jest bardzo zróżnicowany i dotyczy wielu narządów.
Infekcje wykazują podobieństwo do zespołu przewlekłego zmęczenia, alergii pokarmowych, chorób przewodu pokarmowego oraz zespołów osłabionej odporności immunologicznej. Ten niepozorny organizm z pogranicza świata roślinnego, zamieszkuje dolną cześć przewodu pokarmowego i spełnia bardzo ważną rolę w procesie rozkładu cukrów. Problemy pojawiają się dopiero w sytuacji nadmiernego wzrostu drożdży. Rozwój Candida kontrolują (ograniczają) inni mieszkańcy jelit, np. bakterie typu L. acidophilus, L. bulgaricus czy bifudus. Głównym czynnikiem sprzyjającym wzrostowi Candida jest nadmierne stosowanie antybiotyków, niszczące fizjologiczną florę bakteryjną.
Oprócz antybiotykoterapii, innymi częstymi przyczynami rozwoju kandydozy są następujące sytuacje:
Candida albicans oddziałując na ścianę jelita, powodują jej nieszczelność. Do krwi przedostają się różnego rodzaju alergeny, będące przyczyną wielu nietypowych objawów immunologicznych. Funkcje układu odpornościowego zostają osłabione. Substancje dotychczas obojętne dla organizmu stają się alergenami, a pacjenci zgłaszają nadwrażliwość na wiele czynników środowiskowych.
Grzyby Candida produkują ok. 80 różnych toksyn, stąd ich wpływ na organizm jest bardzo zróżnicowany i dotyczy wielu narządów.
Infekcje wykazują podobieństwo do zespołu przewlekłego zmęczenia, alergii pokarmowych, chorób przewodu pokarmowego oraz zespołów osłabionej odporności immunologicznej. Ten niepozorny organizm z pogranicza świata roślinnego, zamieszkuje dolną cześć przewodu pokarmowego i spełnia bardzo ważną rolę w procesie rozkładu cukrów. Problemy pojawiają się dopiero w sytuacji nadmiernego wzrostu drożdży. Rozwój Candida kontrolują (ograniczają) inni mieszkańcy jelit, np. bakterie typu L. acidophilus, L. bulgaricus czy bifudus. Głównym czynnikiem sprzyjającym wzrostowi Candida jest nadmierne stosowanie antybiotyków, niszczące fizjologiczną florę bakteryjną.
Candida albicans oddziałując na ścianę jelita, powodują jej nieszczelność. Do krwi przedostają się różnego rodzaju alergeny, będące przyczyną wielu nietypowych objawów immunologicznych. Funkcje układu odpornościowego zostają osłabione. Substancje dotychczas obojętne dla organizmu stają się alergenami, a pacjenci zgłaszają nadwrażliwość na wiele czynników środowiskowych.
Grzyby Candida produkują ok. 80 różnych toksyn, stąd ich wpływ na organizm jest bardzo zróżnicowany i dotyczy wielu narządów.
Infekcje wykazują podobieństwo do zespołu przewlekłego zmęczenia, alergii pokarmowych, chorób przewodu pokarmowego oraz zespołów osłabionej odporności immunologicznej. Ten niepozorny organizm z pogranicza świata roślinnego, zamieszkuje dolną cześć przewodu pokarmowego i spełnia bardzo ważną rolę w procesie rozkładu cukrów. Problemy pojawiają się dopiero w sytuacji nadmiernego wzrostu drożdży. Rozwój Candida kontrolują (ograniczają) inni mieszkańcy jelit, np. bakterie typu L. acidophilus, L. bulgaricus czy bifudus. Głównym czynnikiem sprzyjającym wzrostowi Candida jest nadmierne stosowanie antybiotyków, niszczące fizjologiczną florę bakteryjną.
Przyczyny infekcji
Oprócz antybiotykoterapii, innymi częstymi przyczynami rozwoju kandydozy są następujące sytuacje:
Candida albicans oddziałując na ścianę jelita, powodują jej nieszczelność. Do krwi przedostają się różnego rodzaju alergeny, będące przyczyną wielu nietypowych objawów immunologicznych. Funkcje układu odpornościowego zostają osłabione. Substancje dotychczas obojętne dla organizmu stają się alergenami, a pacjenci zgłaszają nadwrażliwość na wiele czynników środowiskowych.
Grzyby Candida produkują ok. 80 różnych toksyn, stąd ich wpływ na organizm jest bardzo zróżnicowany i dotyczy wielu narządów.
Infekcje wykazują podobieństwo do zespołu przewlekłego zmęczenia, alergii pokarmowych, chorób przewodu pokarmowego oraz zespołów osłabionej odporności immunologicznej. Ten niepozorny organizm z pogranicza świata roślinnego, zamieszkuje dolną cześć przewodu pokarmowego i spełnia bardzo ważną rolę w procesie rozkładu cukrów. Problemy pojawiają się dopiero w sytuacji nadmiernego wzrostu drożdży. Rozwój Candida kontrolują (ograniczają) inni mieszkańcy jelit, np. bakterie typu L. acidophilus, L. bulgaricus czy bifudus. Głównym czynnikiem sprzyjającym wzrostowi Candida jest nadmierne stosowanie antybiotyków, niszczące fizjologiczną florę bakteryjną.
Przyczyny infekcji
Oprócz antybiotykoterapii, innymi częstymi przyczynami rozwoju kandydozy są następujące sytuacje:
- picie wody z kranu bowiem chlor niszczy drobnoustroje w przewodzie pokarmowym, w tym bakterie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu;
- dieta bogata w węglowodany proste – cukier, który bardzo szybko jest metabolizowany przez Candida, sprzyja ich rozrostowi, jednocześnie hamując rozwój pozytywnych bakterii;
- zażywanie tabletek antykoncepcyjnych;
- stres, wyczerpanie, brak snu i wypoczynku;
- dieta bogata w mięso i mleko zawierające antybiotyki, hormony i sterydy;
- spożywanie słodzonych i gazowanych napojów typu cola, a także tych zawierających kofeinę i konserwanty – kofeina zmniejsza populację pozytywnych bakterii do 75% (dopiero po 5 godzinach od czasu wypicia filiżanki kawy zostaje przywrócona równowaga flory jelitowej);
- nadmierne spożycie keczupu, musztardy, octu, produktów wędzonych, fermentowanych (np. żółte sery), posiłków typu fast food, wysoko przetworzonej i oczyszczonej żywności.;
- niedostateczne spożycie warzyw, chleba z pełnego ziarna;
- nadużywanie alkoholu, nikotyny;
- zbyt długie przebywanie w pomieszczeniach wilgotnych, zakurzonych;
- narażenie na promieniowanie jądrowe, rentgenowskie, elektromagnetyczne;
- przewlekłe zaparcia i biegunki;
- cukrzyca, spożywanie słodziku aspartam,
- glutaminianu sodu (substancja poprawiająca smak sosów, gotowych zup, przypraw, powodująca zahamowanie rozwoju prawidłowej flory bakteryjnej i osłabienie odporności immunologicznej, sprzyjająca gwałtownemu rozrostowi Candida).
- obecność w przewodzie pokarmowym pasożytów i robaków jelitowych;
Objawy kandydozy
Zakażenie ustroju grzybem Candida albicansmanifestuje się dolegliwościami wielu narządów:
- przewód pokarmowy: niestrawność, nietolerancja pokarmowa, gazy, skurcze i bóle brzucha, nadwaga lub niedowaga, łaknienie niektórych pokarmów (zwykle węglowodanów prostych), uczucie „przelewania” w brzuchu, bóle, biegunki lub zaparcia, nieprzyjemny oddech, suchość lub pieczenie w ustach, nalot na języku, pleśniawki, zespół jelita nadwrażliwego, świąd odbytu;
- somatyczne: drętwienie, palenie albo mrowienie kończyn, ból, obrzęki i sztywność stawów, napięcie mięśni, przekrwienie śluzówki nosa, uczucie zatkania nosa, bóle i zawroty głowy, mroczki lub plamy przed oczami, szum w głowie i w uszach, skrócony oddech, niemożność wykonania głębokiego oddechu, kłucie w klatce piersiowej, zimne stopy i ręce, obniżenie popędu seksualnego, niska temperatura ciała, chroniczne zmęczenie, brak energii, senność, osłabienie koncentracji i pamięci, drażliwość, zdezorientowanie, depresja, napady paniki, gniewu i płaczu, zaburzenia snu, kłopoty z podejmowaniem decyzji, zmienność nastroju, lęk;
- skóra: trądzik, zmiany grzybicze, „stopa atlety”, świąd, suchość, egzema, stany zapalne, wysypki na twarzy, grzybicze i zapalne zmiany paznokci, pokrzywka, zmiany podobne do tocznia lub łuszczycy;
- układ moczowo-płciowy: stany zapalne pochwy i nawracające infekcje grzybicze, wyczerpanie, niezadowolenie z kontaktów seksualnych, świąd pochwy i krocza, nieregularne i bolesne miesiączki, zespół napięcia przedmiesiączkowego, bóle, kolki, skurcze, częste oddawanie moczu, nawracające infekcje pęcherza moczowego, pieczenie w trakcie oddawania moczu z bolesnym parciem na mocz, retencja płynów w organizmie, obrzęki, impotencja i problemy z prostatą, zapalenie gruczołu krokowego.
Terapia
Eliminacja Candida albicans musi być metodycznym procesem, wymaga bowiem wytrwałości. Dzięki oczyszczeniu organizmu z toksyn drożdżaków i zmniejszeniu ich populacji, poprawie ulega zarówno zdrowie fizyczne, jak i psychiczne. Walka z przerostem drożdżaków polega na przywróceniu stanu równowagi między populacją Candida, a florą bakteryjną jelit. Konieczna zatem będzie:zmiana nawyków żywieniowych (odpowiednia dieta ograniczająca spożycie węglowodanów, przede wszystkim cukrów prostych, które są podstawowym
pożywieniem Candida),
stosowanie preparatów przeciwgrzybiczych (syntetycznych, roślinnych),
oczyszczenie organizmu z toksyn (za pomocą różnych metod, także medycyny naturalnej),
uszczelnienie jelita i wzmocnienie systemu immunologicznego.
Problemem terapii jest uodpornianie się i mutacja Candida podczas leczenia przeciwgrzybicznego, dlatego leczenie jest dość długotrwałe. Podczas leczenia kandydozy warto przyjmować probiotyki i prebiotyki celem zasiedlenia przewodu pokarmowego dobrymi bakteriami i ułatwienia przywrócenia równowagi bakteriologicznej w ustroju.
dr n. med. Kinga Burda-Malarz
Naturalne suplementy wspierające terapię kandydozy
Urządzenia elektroniczne dodatkowo zmniejszające ryzyko kandydozy