Usuwanie toksyn z organizmu
Dlaczego tak ważne jest usuwanie toksyn z organizmu?
Każdego dnia narażeni jesteśmy na działanie różnorodnych toksyn, pochodzących zarówno ze źródeł zewnętrznych (egzogennych), jak i wewnętrznych (endogennych). Stopień toksyczności jest uzależniony od dawki substancji szkodliwej, częstotliwości jej przyjmowania oraz siły oddziaływania. Skuteczne odtruwanie pociąga za sobą zmiany w sposobie odżywiania i w stylu życia. Wyeliminowanie cukru, kawy, alkoholu, tytoniu, niepotrzebnie stosowanych leków oraz substancji chemicznych, minimalizuje obciążenie toksynami. Picie większych ilości wody, zwiększenie ilości błonnika poprzez włączenie do diety większych ilości owoców i warzyw, czy stosowanie naturalnych suplementów diety to podstawowe kroki w procesie detoksykacyjnym.
Co to jest toksyna?
Toksyną można nazwać każdą substancję, która w jakikolwiek sposób wywiera szkodliwy wpływ na prawidłowy przebieg procesów fizjologicznych organizmu. W XXI. wieku ryzyko zetknięcia się z substancją toksyczną jest o wiele większe, niż miało to miejsce jeszcze kilkadziesiąt lat temu. Pojawiło się wiele nowych, znacznie silniejszych substancji, nie wspominając już o zanieczyszczeniu powietrza, wody, promieniowaniu oraz energii nuklearnej. Spożywamy nowe rodzaje substancji chemicznych, przyjmujemy spore dawki różnorodnych lekarstw, nasza dieta obfituje w coraz większa ilość cukru oraz przetworzonej żywności. Dodatkowo, niszczymy nasze zdrowie, nadużywając syntetycznych środków uspokajających lub pobudzających.
Czy wiesz jak usunąć toksyny?
Właściwy proces usuwania szkodliwych substancji – czyli detoksykacja – jest niezbędny dla zachowania zdrowia.
Pozbądź się toksyn!
W medycynie naturalnej już od wielu lat wykorzystywano właściwości odtruwające zielonych barwników – chlorofilu i jego pochodnej – chlorofiliny, uzyskiwanych z naturalnych źródeł, np. lucerny. Obecnie ich skuteczność potwierdzają wyniki wielu badań naukowych, które wskazują, że substancje te mogą istotnie zmniejszać ryzyko uszkodzeń organizmu wywołanych przez: wolne rodniki, chemiczne czynniki rakotwórcze oraz szkodliwe promieniowanie. Zdolność wiązania przez chlorofil lub chlorofilinę potencjalnych substancji rakotwórczych, zmniejsza ich absorpcję z przewodu pokarmowego oraz redukuje kumulację w tkankach.
Chlorofiliny mogą być także stosowane jako „wewnętrzne dezodoranty” – wpływają na aktywność enzymów rozkładających białka, hamując powstawanie nieprzyjemnych zapachów. Korzystnie oddziałują na procesy regeneracji, tworząc niesprzyjające środowisko dla rozwoju bakterii i przyspieszając gojenie się ran.
UWAGA!
• Nie odnotowano szkodliwego działania chlorofiliny.
• Chlorofilina przyjmowana doustnie może spowodować zielone zabarwienie moczu lub kału, a także żółte lub czarne przebarwienie języka.
• Czasami mogą wystąpić mdłości przy doustnym stosowaniu chlorofiliny – preparat jest aromatyzowany olejkiem miętowym.
• Przyjmowanie chlorofiliny może zafałszować wyniki testu gwajakolowego (badanie na krew utajona w kale).
• Ze względu na właściwości odtruwające chlorofiliny, nie stosuje się jej w okresie ciąży oraz karmienia piersią.
• W badaniach przeprowadzonych na myszach, chlorofilina łagodziła niektóre efekty uboczne leku – cyklofosfoamidu.
• Nie zanotowano przypadków przedawkowania.