Pacjent - przycisk
pole pod menu
Zakupy - przycisk
Partner - przycisk
Przejdź do treści

Błonnik inulina – właściwości, zastosowanie oraz dawkowanie

Pharmavita
Opublikowane według Calivita Partner w Zdrowy styl życia · 5 Grudzień 2022
Tags: błonnikinulina
Obecnie spożywamy bardzo mało błonnika, a co za tym idzie inuliny, którą można znaleźć w karczochach czy cebuli. Kiedy pytamy lekarza lub dietetyka, mówią nam, że niskie spożycie błonnika jest jednym z największych problemów żywieniowych. Jednocześnie spożycie błonnika jest bardzo ważne, ponieważ prawie każda część naszego ciała korzysta z niego bezpośrednio lub pośrednio.

Co to jest błonnik i jakie ma właściwości


Błonnik to kompleks polisacharydów, który nie jest rozkładany przez enzymy i stanowi jedynie pokarm dla pożytecznych bakterii żyjących w naszych jelitach. Jeśli chcemy mieć zdrową florę jelitową, która jest w stanie zmniejszyć ryzyko niektórych chorób nowotworowych (takich jak rak jelita grubego i odbytnicy), to spożywanie błonnika jest ważne dla codziennego uzupełniania flory jelitowej probiotykami. Inulina w szczególności wspomaga namnażanie i metabolizm bifidobakterii, ale oczywiście mogą z niej korzystać również inne szczepy bakterii.

warzywa z błonnikiem

Inulina pomaga w zaparciach i zapobiega biegunkom.


Spożywanie odpowiedniego rodzaju błonnika o odpowiedniej jakości (przy odpowiednim spożyciu wody) może złagodzić problemy z jelitami. Jest to powszechne w zespole jelita drażliwego (IBS), w którym występują naprzemiennie okresy biegunki i zaparć, ale zaparcie jest również częstym problemem u dzieci i osób starszych. Ponieważ inulina wchłania wodę, zwiększa objętość stolca, co przyspiesza jego pasaż w jelitach, a także zmiękcza go, dzięki czemu stolec może łatwiej przejść, zmniejszając możliwość wystąpienia hemoroidów. Ta sama zdolność inuliny do wchłaniania wody jest przydatna w łagodzeniu objawów biegunki. Biegunka jest spowodowana nadmiarem wody w jelitach, co zdarza się z jakiegoś powodu. Zwiększa to nacisk na ściany jelit. Inulina pochłania nadmiar wody, „zagęszczając” stolec i spowalniając jego ruch.

Inulina dla zdrowych kości


Rozpuszczalna w wodzie inulina może być również przydatna w ochronie naszych kości. Czy to brzmi dziwnie? Ale nadal ma to sens, a coraz więcej badań pokazuje, że ludzie, którzy uzupełniają inulinę, mogą wchłonąć więcej wapnia i magnezu z jelit. Zostało to potwierdzone u dorastającej młodzieży, kobiet po menopauzie, a także młodych mężczyzn. Większa absorpcja wapnia przyczynia się do zwiększenia masy kostnej u nastolatków i spowalnia utratę masy kostnej w wieku dorosłym. Jednym z powodów jest to, że wapń jest łatwiej wchłaniany z roztworu o większej zawartości wody, a częściowo dlatego, że inulina pomaga utrzymać kwaśne pH flory jelitowej, co również ułatwia wchłanianie minerałów.

Korzystny wpływ inuliny na cholesterol oraz cukier we krwi


Osiągnięcie i utrzymanie prawidłowej masy ciała, profilaktyka i leczenie chorób sercowo-naczyniowych oraz regulacja metabolizmu polisacharydów to wzajemnie powiązane mechanizmy w naszym organizmie, a błonnik, taki jak inulina, odgrywa istotną rolę w ich zdrowym funkcjonowaniu. Wzrost objętości spowodowany wchłanianiem wody przyczynia się do uczucia sytości, dzięki czemu pobieramy mniej energii, co pomaga nam osiągnąć pożądaną wagę ciała. Inulina spowalnia wchłanianie polisacharydów, dzięki czemu poziom cukru nie rośnie gwałtownie, ale stopniowo w dłuższym okresie czasu, dzięki czemu nie tylko przyczynia się do kontroli metabolizmu polisacharydów, ale także do sukcesu diety redukcyjnej działając profilaktycznie przeciwko zmiennym poziomom cukru.

Chociaż zdrowa masa ciała i metabolizm polisacharydów mogą w dużym stopniu przyczynić się do ochrony przed chorobami układu krążenia, inulina ma w tym zakresie bezpośredni wpływ. Kilka badań klinicznych wykazało, że inulina może obniżać poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów, które są bezpośrednio związane z rozwojem miażdżycy. U pacjentów z cukrzycą typu 2 stwierdzono znaczne obniżenie poziomu cholesterolu LDL i cholesterolu całkowitego, nawet przy spożywaniu 7-8 g inuliny dziennie!

Pure Inulin Calivita - czysta inulina z cykorii


Suplement diety Pure Inulin zawiera w 100% czystą inulinę w proszku pozyskiwaną z cykorii, która wspomaga prawidłowe funkcjonowanie jelit. Preparat Pure Inulin jest certyfikowanym produktem firmy Calivita. Certyfikat jakości cGMP gwarantuje wysoką jakość produktu Pure Inulin. Wybierając ten produkt mamy pewność, że inulina jest pozyskiwana z certyfikowanych upraw i nie zawiera szkodliwych zanieczyszczeń. Opakowanie Pure Inulin zawiera 198,5 g inuliny.
Pure Inulin - czysta inulina Calivita

Jak dawkować inulinę Pure Inulin


Dziennie dawkowanie inuliny: od 3 roku życia - 1 łyżeczka; 4-9 lat - 2 łyżeczki; >10 roku życia - do 3 łyżeczek.

Produkt Pure Inulin mażna dodawać do żywności lub napoju. Zalecamy stopniowe zwiększanie dawki zaczynając od 1 łyżeczki na dzień, aż do osiągnięcia zalecanej porcji.




comments powered by Disqus
Oferta
Informacje
Wróć do spisu treści