choroba Alzheimera

Choroba Alzheimera – preparaty wspomagające w chorobie Alzheimera

Przeciwutleniacze w walce z chorobą Alzheimera

Choroba Alzheimera (AD) jest najczęstszą przyczyną demencji u osób w wieku powyżej 65 lat i dotyka ponad 15 milionów ludzi na całym świecie (zarejestrowane przypadki). Główną zmianą zachodzącą w mózgu pacjentów jest w rzeczywistości ogólne uszkodzenie oksydacyjne neuronów. Leki podawane pacjentom zwiększają poziom acetylocholiny, ale nie radzą sobie z uszkodzeniem oksydacyjnym. Najnowsze badania multidyscyplinarne potwierdzają tezę, że terapią pierwszego rzutu powinny być właśnie antyoksydanty. W badaniu opublikowanym w Archives of Neurology stwierdzono, że „stosowanie kombinacji przeciwutleniaczy wiąże się z mniejszym występowaniem choroby Alzheimera. Oprócz kwasu liponowego w badaniu zostały wymienione są witaminy C, E, beta karoten, koenzym Q10 i flawonoidy takich owoców jak żurawina czy borówka.

Produkty zawierające dużą ilość antyoksydantów to Mega qProtect, ZenThonic i Organic Acai

Niski poziom miedzi jest związany z niektórymi zaburzeniami w chorobie Alzheimera

W raporcie opublikowanym we wrześniu 2005 roku w Journal of Alzheimer’s Disease – mierząc stężenie miedzi w osoczu pacjentów stwierdzono, że osoby o najniższej zawartości miedzi w osoczu mają najbardziej wyraźny spadek funkcji mózgu. Miedź jest niezbędna do funkcjonowania układu antyoksydacyjnego SOD – dysmutazy ponadtlenkowej – dla której również ustalono niższe stężenia u pacjentów z chorobą Alzheimera.

Produkty Calivita, które są dobrym źródłem miedzi to multiwitaminy z serii Vital a także Ocean 21.